ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Повтаряме завета на Ботев с неговия дигитализиран почерк

По повод Деня на народните будители Galleria Стара Загора, съвместно с Национална картова и платежна схема (част от БОРИКА АД), провежда кампания, чиято цел е да популяризира делото и завета на важните исторически личности и да ги доближи до съвременниците ни.

Екипът на Национална картова и платежна схема (НКПС) наскоро дигитализира почерка на Христо Ботев в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Цифровият шрифт е направен по модел на съхранените оригинални ръкописи на революционера.

От 24 октомври до 1 ноември Galleria Стара Загора кани всички, желаещи да станат съпричастни към делата и творчеството на революционера, собственоръчно да наберат част от завещаните от Ботев слова с неговия дигитализиран почерк в изградения за целта работен кът с лаптоп и екран в търговския център.

С любезното съдействие на библиотека „Родина“-гр. Стара Загора посетителите ще видят изложени и ценните книги „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“ (изд. 1880г.) и „Съчинения на Христо Ботйов. Стихотворения. — Политически статии. — Подлистници.“- под редакцията на Захарий Стоянов (изд. 1888г.).

Посетителите ще могат да се снимат за спомен с восъчната фигура на Ботев, любезно предоставена от притежателя й- Николай Тодоров.

В кампанията вземат участие и училищата в гр. Стара Загора, като след края на проекта всяко от тях ще получи копие на текстовете, изписани с дигитализирания почерк на Ботев, както и подарък от книжарница „Хермес“ за училищната библиотека- екземпляр на книгата "Баладата. Любовта на Ботев и Венета"от Неда Антонова.

Повече за проекта за възраждане на почерците на наши бележити исторически личности можете да намерите на специализираната страница на НКПС- https://www.bcard.bg/Botev/

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за поверителност

ПРИЕМАМ